
Zdrowe oczy w koncepcji Tradycyjnej Chińskiej Medycyny
Twój typ konstytucji - Tradycyjna Medycyna Chińska
Tradycyjna Chińska Medycyna pomocna w zachowaniu prawidłowej wagi
Leczenie bólu ciepłem w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie
Ból głowy – co wybrać? Paracetamol czy TCM?
Tradycyjna Chińska Medycyna w nowej Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-11)
Qigong – pielęgnowanie energii leczniczych
Produkty Fohow - mechanizmy działania.
Cordyceps sinensis – właściwości i zastosowanie. Kordyceps.
Kordiceps - naturalny antybiotyk
Perły Księżniczki Guifei Bao Jak stosować?
Niekonwencjonalne metody leczenia raka
Tradycyjna medycyna chińska – dla kogo i gdzie szukać informacji?
Przyczyny chorób i profilaktyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Czynniki chorobotwórcze według Medycyny Chińskiej
Wpływ faz Księżyca na funkcjonowanie organizmu w medycynie chińskiej
Nobel z medycyny 2018: Immunologiczna terapia nowotworów
Chiński pogląd na chodzenie boso.
Znaczenie stanu emocjonalnego w Medycynie Chińskiej

Cena

Probiotyki / Synbiotyki
Czym są probiotyki?
Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego „pro bios” i oznacza „dla życia”. Na przestrzeni lat różnie definiowano probiotyki, lecz obecnie obowiązującą jest definicja uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Organizację narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Zgodnie z nią probiotyki to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne”.
Bakterie i produkty probiotyczne
Uznanie szczepu określonych kultur bakteryjnych za pro biotyczne poprzedzone jest badaniem, mającym na celu wykazanie w badaniu klinicznym, czy i jakie korzyści zdrowotne powoduje jego spożywanie.
Mechanizm działania probiotyków
Bakterie probiotyczne wspomagają immunologiczne funkcje jelit. Dzięki swoim unikalnym właściwościom przywracają naturalną ilość bakterii jelitowych, których skład jest indywidualny dla każdego człowieka. Probiotyki „rywalizują” w przewodzie pokarmowym z patogenami o składniki odżywcze. Dodatkowo wspomagają syntezę witamin i zapewniają ochronę przed szkodliwymi bakteriami, które wytwarzane są w jelicie w procesie fermentacji. Kolejnym mechanizmem działania jest stymulacja jelit do zwiększonej produkcji śluzu, co z kolei uszczelnia jelita i przekłada się na zwiększenie odporności w całym organizmie.
Dla kogo probiotyki?
Prozdrowotne działanie bakterii pro biotycznych wykorzystywane jest w terapii i profilaktyce bardzo wielu schorzeń. Po te dobroczynne szczepy bakterii powinny sięgać przede wszystkim osoby, które:
- cierpią z powodu różnorodnych efektów nietolerancji laktozy,
- powinny w sposób szczególny dbać o prawidłową mikroflorę jelitową, a więc chorzy cierpiący na różnorodne stany zapalne jelit,
- mają obniżoną odporność,
- są alergikami,
- są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory,
- mają podwyższony poziom cholesterolu i trój glicerydów,
- chorują na nadciśnienie,
- zapadają na infekcje układu moczowego,
- zapadają na infekcje układu płciowego,
- są nosicielami Helicobakter pylori,
- mają problemy z regularnym wypróżnianiem się.
Jak przedstawiono powyżej, probiotyki z powodu swojego dobroczynnego działania na organizm człowieka, powinny być spożywane przez wszystkich. U chorych wspomagają proces zdrowienia, a zdrowym pomagają utrzymać ten stan. Tradycyjnym źródłem probiotyków są przetwory fermentacji mlecznej i kiszonki, jednak z tego źródła trudno ocenić ilość i jakość kultur pro biotycznych. Z tego powodu warto stosować gotowe preparaty dostępne w formie kapsułek.
Bibliografia:
1. A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudzisz, Probiotyki – historia i mechanizmy działania, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 2010, nr 4.
2. https://instytut-mikroekologii.pl/jak-przyjmowac-probiotyki-zalety-dawkowanie-oraz-ich-dzialanie-na-twoj-organizm/