
Co jest przyczyną trudności z odchudzaniem po 40 roku życia?
Odchudzanie po 40 nie jest łatwe. Utrata nadprogramowych kilogramów wielkich trudności nastręcza przede wszystkim kobietom. Medycyna zachodnia wiąże tę sytuację ze stopniowym zmniejszeniem ilości hormonów żeńskich produkowanych przez organizm kobiet. Spadek hormonów nie tylko utrudnia odchudzanie, lecz dodatkowo sprzyja przybieraniu nadprogramowych kilogramów. Tarczyca nieco zwalnia, przez co spowalnia się również metabolizm. A stąd już prosta droga do otyłości.
Odchudzanie po 40 w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Tradycyjna medycyna chińska łatwiejsze tycie po czterdziestym roku życia tłumaczy przede wszystkim spadkiem energii qi i zmniejszeniem ognia seksualnego (libido). Dodatkowo starzenie się w naturalny sposób powoduje zmianę trybu życia i zmniejszenie aktywności fizycznej, co powoduje, że nadmiar kalorii nie zostaje spalony. Na szczęście nie oznacza to, że wraz z biegiem czasu jesteśmy skazani na problem z zachowaniem prawidłowej sylwetki. Tradycyjna Medycyna Chińska dostarcza wskazówek, które ułatwią odchudzanie i zapobiegną tyciu. Oto o czym należy pamiętać:
1. Zmiana diety na warzywną w połączeniu z piciem dużej ilości wody i herbatek ziołowych nie jest wskazana – to, co dawało dobre rezultaty kiedyś nie sprawdzi się w dojrzałym wieku. Przeciwnie, tego rodzaju dieta może powodować problemy z powodu wygaszania ognia trawiennego, a dodatkowo wpłynie niekorzystnie na nerki.
2. Białko zwierzęce połączone z ciepłymi warzywami powinno stanowić regularny element diety, a najlepsza porą przyjmowania tego posiłku są godziny popołudniowe. Rozgrzewające posiłki wpływają na zwiększenie ognia trawiennego, a więc nie odłożą się jako dodatkowe kilogramy.
3. Unikanie posiłków i ziół o zimnej naturze to kolejne zalecenie chińskich mędrców. Dzięki temu proces trawienny będzie przebiegał w prawidłowym tempie.
4. Zamień cukier na smak gorzki – ten zabieg pomoże ograniczyć ilość spożywanych pokarmów, a dodatkowo produkty o gorzkim smaku mają właściwości detoksykujące jelita. Do smaków gorzkich TMC zalicza między komosę ryżową, amarantus, jagnięcinę, baraninę. Warto pamiętać także o kozieradce, która jest wybitnie gorzką i rozgrzewającą przyprawą.
5. Pobudzanie Qi każdego dnia ma kluczowe znaczenie dla szczupłej sylwetki. Przepływ qi zapobiega stagnacji wilgoci, która uważana jest za budowniczego nadmiernego tłuszczu. Pobudzenie qi jest możliwe dzięki aktywności fizycznej i ciepłych ziołach.
Reasumując należy stwierdzić, że TMC proponuje rozwiązania podobne do tych, jakie proponują osobom po 40 roku życia współcześnie dietetycy i lekarze. Jednym z zaleceń jest bowiem „podkręcanie” słabnącego metabolizmu właśnie rozgrzewającymi przyprawami, ograniczenie spożywania obfitych posiłków i dużo ruchu.
Warto zadbać o prawidłową wagę ciała jak najszybciej, by uniknąć coraz trudniejszej walki o utratę zbędnych kilogramów w przyszłości.