Zmienna zimowo-wiosenna aura sprzyja przeziębieniom, grypie i zakażeniami bakteryjnymi. Niskie temperatury ułatwiają bakteriom i wirusom pokonanie barier ochronnych organizmu. Infekcje najczęściej dotykają dróg oddechowych, które ze względu na sposób wnikania drobnoustrojów do organizmu są najbardziej eksponowane. Wszelkie infekcje w sezonie zimowym mają tendencje do długiego czasu trwania. Co zatem robić, by nie chorować? Kluczem do cieszenia dobrym zdrowiem jest wzmacnianie odporności. Na rynku dostępnych jest wiele środków farmaceutycznych mających wzmocnić nasze organizmy, jednak najlepsze są metody naturalne.
Naturalne metody wzmocnienia odporności
Kluczowym czynnikiem w dbałości o układ immunologiczny jest prawidłowa dieta. Należy spożywać cztery do pięciu dobrze zbilansowanych posiłków. Podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Kluczową rolę dla wzmocnienia odporności pełnią zawarte w nich witaminy, z których dla wzmocnienia odporności znaczenie ma witamina C. Witamina C posiada działanie antywirusowe, wzmaga odporność. Warto również zadbać, by dieta była zasobna w witaminę A, która bierze udział w produkcji śluzu wyściełającego nabłonek górnych dróg oddechowych. Szczególne działanie dla układu odpornościowego ma także witamina D, która pobudza aktywność limfocytów, czyli komórek układu odpornościowego.
Chcąc wzmocnić odporność należy przynajmniej raz w tygodniu spożywać posiłki doprawione ostrymi przyprawami. Zawarta w nich kapsaicyna wzmacnia odporność w mechanizmie unieszkodliwiania chorobotwórczych wirusów i bakterii zasiedlających organizm. Dieta uzupełniona powinna być również w składniki pochodzące z tzw. superfoods.
Superfoods na wzmocnienie odporności
Superfoods to żywność o bardzo korzystnym dla zdrowia działaniu – bogata w różnorodne składniki odżywcze i związki bioaktywne.
Celem wzmocnienia odporności można wykorzystać czosnek – zalecany jest nie tylko w trakcie, lecz przede wszystkim przed zachorowaniem. Czosnek to silny przeciwutleniacz, bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, jak również zasobny w mikroelementy. Zawiera również składnik działający przeciwgrzybiczno – allicynę.
Kolejny superfoods to kordyceps, inaczej maczużnik chiński. Jego właściwości poprawiające odporność organizmu wykorzystywane były już w starożytności. Współcześnie potwierdzono właściwości immunomodulacyjne tego zioła, które polegają na pobudzeniu czynników i makrofagów oraz pozostałych składników przeciwzapalnych. Dodatkowo kordyceps blokuje nadmierne wydzielanie śluzu z drzewa oskrzeli i płuc w przypadku wystąpienia stanów zapalnych.
Wzmocnienie odporności – co poza dietą?
Niewątpliwie filarem prawidłowej pracy układu odpornościowego jest dieta. Jednak poza nią warto również zwrócić uwagę na inne aspekty, które pobudzają układ immunologiczny do wysiłku.
Dbając o odporność nie należy zapominać o ruchu. Dla osób, które na co dzień nie uprawiają regularnej aktywności fizycznej, wystarczą codzienne spacery szybkim tempem około 30-40 minut.
Warto również zadbać o utrzymanie właściwego środowiska układu trawiennego. Układ immunologiczny do najlepszego funkcjonowania wymaga alkaicznego środowiska. Przy odczuwanym zmęczeniu lub wyczerpaniu należy utrzymywać zasadowy odczyn organizmu, a można to zrobić spożywając duże ilości warzyw oraz pijąc wodę. Istotne jest również dostarczanie probiotyków, które stymulują namnażanie bakterii probiotycznych wpływających na wzmocnienie układu odpornościowego. Źródłem probiotyków są jogurty, kefiry i kiszonki.
Równie ważnym elementem dbałości o układ odpornościowy jest zmniejszenie ilości spożywanego cukru oraz kawy. Cukier biały należy ograniczyć do minimum, a jeśli się uda – całkowicie wyeliminować z diety. Ilość wypijanej kawy nie powinna natomiast przekraczać trzech filiżanek dziennie.
Uzupełnieniem dbałości o wzmocnienie odporności jest prowadzenie higienicznego trybu życia, a więc wysypianie się i unikanie stresu.
Wzmocnieniem odporności naturalnymi sposobami powinny w szczególności zainteresować się osoby, które chorują na cukrzycę, choroby serca, osoby starsze i kobiety w ciąży a także te, które chorują często. U wszystkich tych osób dochodzi bowiem do spadku odporności, który powoduje zwiększoną zapadalność na różnego rodzaju choroby.
1. Karpińska E., Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps, Postępy Fitoterapii 2011, nr 4, s. 254 i n.
2. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości., Białystok 2015
3. Kwieciński A., Fitoterapia przeziębienia ze szczególnym uwzględnieniem czosnku, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy 2007, nr 78.
4. Cheung T., 100 sposobów na zwiększenie odporności. Seriaporad.pl., Gliwice 2014.