Ganoderma (inne nazwy: Linchzhi, Reishi, Lakownica lśniąca, Lakownica błyszcząca)
Jeżeli szukasz sposobu na wzmocnienie swojego układu odpornościowego, a dostępne w aptekach suplementy diety nie spełniają należycie swojej roli, to jesteś we właściwym miejscu. Ganoderma to gatunek grzybów, znany na dalekim wschodzie od co najmniej 2 tysięcy lat. Są one wykorzystywane w medycynie naturalnej, a jedną z ich ról jest właśnie wspieranie działalności układu immunologicznego.
Obecnie prowadzone są liczne badania naukowe, mające na celu dowiedzenie skuteczności lub nieskuteczności tych grzybów. Są one składnikiem wielu preparatów stosowanych w medycynie wschodniej, a w samych Chinach wpisano je na oficjalną listę leków. Nazywa się je także reishi lub linchzhi, a występowanie konkretnej nazwy uzależnione jest m.in. od kraju.
Ganoderma – jak działa?
Publikacje, poświęcone temu gatunkowi, wskazują na jego pozytywną rolę w łagodzeniu zawrotów głowy, kołatania serca, bezsenności czy duszności. Badania laboratoryjne dowiodły również działania przeciwnowotworowego, jakie przejawia lakownica żółtawa. Póki co przeprowadzone zostały one na niewielkich grupach, co nie pozwala na stuprocentowo pewne uogólnienie ich wyników na całą populację. To jednak, co udało się zaobserwować dotychczas, wygląda nader obiecująco. Okazuje się bowiem, że grzyby reishi posiadają w swoim składzie złożone cukry oraz glikozydy, które mogą pomagać w ograniczaniu namnażania się komórek nowotworowych. Tego typu działanie można z powodzeniem wykorzystywać zarówno we wspomaganiu leczenia, jak i w profilaktyce nowotworów. Ganoderma może stanowić uzupełnienie diety anty – nowotworowej, w której znaleźć powinny się również: warzywa kapustne, cebula, różnorodne przyprawy, czerwona porzeczka, jeżyny, jagody, nasiona roślin strączkowych i wiele, wiele innych, zdrowych produktów. Warto zwrócić również uwagę, że na dalekim wschodzie, gdzie odkryto zalety linchzhi, do tematu zdrowia podchodzi się w sposób holistyczny. Jest to całkiem odmienna perspektywa, niż ta dominująca np. w obecnej Europie, według której o zdrowiu decyduje zażywanie dużych ilości, syntetycznie uzyskiwanych, suplementów diety. Towarzyszy temu nieustanna gonitwa koncernów farmaceutycznych, prześcigających się wzajemnie w wymyślaniu coraz to nowszych nazw handlowych i kampanii marketingowych dla tych samych substancji. Nie należy więc grzybów reishi traktować jako cudowne panaceum na wszelkie dolegliwości, a jedynie włączyć do swojej diety, jako jeden z wielu czynników, pomagających zachować zdrowie na odpowiednim poziomie.
Jak linchzhi jest odbierane w Chinach?
Ganoderma poprawia dopływ tlenu do najważniejszych części ludzkiego organizmu, takich jak mózg i serce. Chińscy lekarze twierdzą także, że skutecznie przenika wszystkie pięć meridianów, do których zaliczają się: wątroba, śledziona, żołądek, płuca i serce. Nic więc dziwnego, że w kraju tym przykłada się szczególną wagę do jego hodowli, opracowując specjalne metody wspomagania jego wzrostu. Stanowi on główny składnik wielu preparatów prozdrowotnych oraz kosmetyków. By był skuteczny w działaniu, trzeba zapewnić mu odpowiednie otoczenie – czyste środowisko. Wybierając produkt dla siebie, warto sprawdzić również proporcję owocników do zarodników grzyba reishi, bowiem większą skuteczność w świetle dostępnych badań posiadają te drugie.
Linchzhi (Reishi, Lakowica lśniąca, Lakownica błyszcząca, Ganoderma lucidum) można ją znaleźć na pniach powalonych drzew oraz na ich korzeniach.
Grzyb Linchzhi nosi miano "Grzyba nieśmiertelności". Chińska medycyna docenia go, ponieważ posiada szeroki zakres działania i nie powoduje skutków ubocznych. Linchzhi ma bardzo bogaty skład - w skład jego protein wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy i amidy. Zawiera w większości nienasycone kwasy tłuszczowe.
Reishi zawiera witaminy (głównie C i D) oraz minerały (przede wszystkim żelazo, wapń i fosfor). Ganogerma lucidum jest bogata w najaktywniejsze polisacharydy ze wszystkich roślin leczniczych. Jedynie ten grzyb zawiera grupę triterpenoidów (kwasów ganoderowych), które mają budowę molekularną zbliżoną do hormonów steroidowych. Kwasy ganoderowe maksymalizują przyswajanie tlenu i posiadają właściwości antyalergiczne.
Skuteczność przeciwnowotworowa grzybów Linchzhi jest związana z zawartymi w nich polisacharydami i substancjami tłuszczowymi, najprawdopodobniej ergosterynami. W skład Linchzhi wchodzą też terpenoidy , które mają właściwości podnoszenia odporności na stres, oraz wzmacniają działanie dysmutazy nadtlenkowej, która jest przeszkodą dla gromadzenia się wolnych rodników.
Wyjątkowy efekt polisacharydów to aktywizacja makrofagów i limfocytów T, pobudzenie interferonu i ogólna poprawa odpowiedzi immunolicznej na poziomie komórkowym. Grzyb Linchzhi jest produktem adaptogennym i tonizującym. Wspiera przystosowanie do stresowych sytuacji i wzmacnia siły organizmu.Wzmacnia wybrane składniki odpowiedzi immunologicznej organizmu u chorych na raka, tłumi też patologiczne zmiany w układzie immunologicznym w chorobach autoimmunologicznych.
Produkty Fohow bogate w Linchzhi:
Fohow Linchzhi: https://e-fohow.pl/pl/p/Eliksir-Feniks-FOHOW-ORAL-Cordyceps-LIQUID-Kordiceps-do-picia/38
Fohow Oral Liquid: https://e-fohow.pl/pl/p/Eliksir-Feniks-FOHOW-ORAL-Cordyceps-LIQUID-Kordiceps-do-picia/38
Fohow Sanbao Oral Liquid: https://e-fohow.pl/pl/p/Fohow-Sanbao-Oral-Liquid-4-flakony-po-30-ml-Eliksir-Trzy-klejnoty-Feniks-Mrowki-gorskie-Roger/41