Blog wpisy
Producenci
Promocje
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
387,00 zł 369,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
309,00 zł 299,00 zł
szt.
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
462,00 zł 439,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Shiitake (Siangu, Czarny Grzyb, Grzyb Aromatyczny) 0
Shiitake (Siangu, Czarny Grzyb, Grzyb Aromatyczny)

Grzyby Shiitake zaliczają się do tych skarbów natury, z których można czerpać garściami wiele cennych składników odżywczych. Gatunek ten jest także nazywany twardziakiem jadalnym, twardnikiem japońskim, Grzybem Aromatycznym i Czarnym Grzybem. Jest składnikiem wielu różnych preparatów, polecanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, co zawdzięcza unikalnym właściwościom. Jego owocniki rosną na martwym drewnie drzew liściastych. W Chinach i Japonii jest uprawiany zarówno na wolnym powietrzu, jak i w szklarniach. Nadaje się do spożycia w postaci suszonej, marynowanej, a także na świeżo. Gatunek ten cieszy się na świecie popularnością za sprawą nietypowego smaku, ale przede wszystkim ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.

Oryginalny skład grzybów Shiitake
Jednym z głównych atutów Czarnego Grzyba jest obecność w nim polisacharydu „Lentinan”. Odkrycie go było o tyle znaczące, że wspomniana substancja wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. W Shiitake obecne są także „fitoncydy grzybowe”, które potrafią skutecznie zwalczać różnego rodzaju wirusy – od tych odpowiedzialnych np. za katar (adenonowirusy) aż po wirusy wywołujące HIV. Polisacharyd „Lentinan” wspomaga działalność makrofagów, limfocytów Th i wpływa na kondycję limfocytów oraz białek osocza krwi. Takie połączenie składników i efektywne działanie czyni z grzyba Siangu bardzo bogaty składnik diety, zarówno pod względem profilaktycznym, jak i leczniczym. Ze względu na naturalne pochodzenie nie ma też tak dużego ryzyka wystąpienia skutków ubocznych, jak to jest w przypadku farmaceutyków uzyskanych od początku do końca w laboratoriach.


Jakim dolegliwościom można zapobiegać za pomocą Czarnego Grzyba?
Poleca się stosowanie go w stanach osłabienia odporności. Aplikując Shiitake w okresach przejściowych między porami roku oraz po wyjściu z lżejszych lub cięższych stanów chorobowych można w zdecydowany sposób poprawić sprawność układu immunologicznego.
Grzyb Aromatyczny ma także dobry wpływ na układ krwionośny – może wspomagać usuwanie cholesterolu oraz przywracanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego. Bardzo dobrze się sprawdza przy zastosowaniach profilaktycznych i nie tylko. Prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego jest niezbędne do zapobiegania m.in. zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy. Takie właściwości grzyby zawdzięczają obecności m.in. eritadeniny i potasu, a także niacyny (witaminy B3).

W 2006 roku naukowcy odkryli także niezwykle cenną funkcję, jaką mogą spełniać grzyby Shiitake. Jest to zwalczanie komórek nowotworowych. Okazuje się, że produkt ten może zarówno doskonale sprawdzać się w zastosowaniach profilaktycznych, jak i pomagać osobom po konwencjonalnych kuracjach w odbudowaniu funkcji organizmu.

Jakich substancji dostarczają grzyby Shiitake?
Znajdują się w nich liczne witaminy, np. z grupy B. Ich regularne dostarczanie w odpowiednich ilościach jest niezwykle ważne dla organizmu – wspomagają one m.in. pracę mózgu, a więc odpowiadają za zdolność do koncentracji. Są także przydatne, gdy pragniemy posiadać zdrową skórę i nie tylko.

Grzyby Shiitake dostarczają dużych ilości witaminy D – istotnej dla rozwoju kości i ich wzmacniania. Warto poświęcić uwagę temu zagadnieniu, dzięki temu bowiem można uniknąć bolesnych i kłopotliwych złamań.
Siangu dostarcza także bardzo dobrych jakościowo białek, w skład których wchodzą podstawowe aminokwasy – niezbędne dla ludzi, „ułożone” w wyjątkowo korzystnych proporcjach. Najważniejszym składnikiem Shiitake pozostaje jednak, wspomniany wcześniej, Lentinan.

W składzie grzybów znajdują się także inne pierwiastki, m.in.: mangan, fosfor, selen, miedź, cynk, potas, magnez i żelazo. Nic więc dziwnego, że cieszą się one powodzeniem od wieków w miejscach, gdzie ich stosowanie zostało zapoczątkowane – w Japonii i Chinach.

Historyczne źródła mówią, że grzyby te hodowano i stosowano już ponad tysiąc lat temu. Były nawet czasy, w których stanowiły one bezcenny skarb rodziny cesarskiej, a za ich pilnowanie odpowiedzialni byli najbardziej zaufani żołnierze. Obecnie, są one uprawiane przede wszystkim w Japonii oraz w innych krajach Dalekiego Wschodu, a także zyskują popularność w Stanach Zjednoczonych i Europie.

Shiitake (Siangu, Czarny Grzyb, Grzyb Aromatyczny) nazywany jest również grzybem śpiącego Buddy. Shiitake posiada unikalne właściwości. Wyodrębniono w nim po raz pierwszy polisacharyd "Lentinan", który nie ma odpowiednika w świecie roślinnym i  wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Drugą wyodrębnioną substancją są związki lotne: "fitoncydy grzybowe", które potrafią walczyć z wirusami: od tych najmniej szkodliwych adenonowirusów (wirusy skutkujące katarem) po te wywołujące HIV.

Lentinan wiąże się z powierzchnią limfocytów lub ze specyficznymi białkami osocza krwi, które aktywizują makrofagi, limfocyty Th, oraz pozostałe komórki efektorowe. Dzięki tym mechanizmom aktywacji wzrasta wytwarzanie przeciwciał, interleukin (IL1, IL2) i interferonu y. Dlatego przeciwnowotworowy skutek Lentinanu przejawia się w podwyższeniu statusu immunologicznego makroorganizmu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl