
Tradycyjna medycyna chińska opiera się na kuchni pięciu przemian. Pożywienie ma pięć smaków, pięć właściwości i opiera się na cyklu pięciu przemian. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest w tym sposobie śniadanie. Zgodnie z filozofią Wschodu jedzenie ma nie tylko zaspokajać głód, czy dostarczać energii, ale przede wszystkim ma stanowić źródło wzmocnienia organizmu, a w przypadku zakłócenia jego równowagi, przywrócić ją.
Pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno być ono najbardziej obfitym posiłkiem. Co ważne, zaleca się, by był to posiłek ciepły. Ciepło ma pomóc układowi trawiennemu (Żołądkowi i Śledzionie) w rozpoczęciu trawienia bez marnowania energii na ogrzanie samych organów. Ciepło działa rozkurczająco i relaksująco, dzięki czemu stanowi idealną temperaturę na rozpoczęcie dnia.
Warto podkreślić, że każdy z narządów osiąga maksimum swojej wydajności w określonym czasie w ciągu dnia. Dla żołądka jest to czas miedzy godziną 7 a 9 rano. Wtedy soki trawienne wydzielane są w największej ilości a trawienie dokonywane jest w najszybszym tempie. Wraz z upływem czasu szybkość procesów trawiennych zmniejsza się.
Ciepłe śniadania dają wiele pozytywnych rezultatów:
- ogrzewają organu przyspieszając proces trawienia, co zapobiega tyciu,
- wzmacniają żołądek,
- likwidują chęć sięgania po słodkie przekąski,
- wpływają na wzmocnienie układu immunologicznego.
Na poranne śniadanie najlepiej nadają się długo gotowane zboża. Ich wybór zależy od ich charakteru termicznego i pory roku. W zimie spożywa się więcej orkiszu i owsa, wiosną i latem ryżu i kasz. Pełnoziarniste zboża stanowią źródło energii, która stopniowo uwalniana zapewnia kilkugodzinne nasycenie. Przygotowując zboża do śniadania (do pozostałych posiłków także) należy je opłukać, by usunąć ewentualne pozostałości kurzu. Osobom wyziębionym, cierpiącym na nadmiar śluzu zaleca się również podniesienie wartości cieplnej poprzez uprażenie ziaren przed gotowaniem. Należy również stosować zasadę: im grubsze ziarno – tym więcej wody używamy do jego ugotowania.
Śniadania zbożowe można i należy łączyć z gotowanymi warzywami czy owocami. Posiłek może być przygotowany zarówno w opcji na słono, jak i na słodko.
Owsianka z suszonymi owocami: Szklankę płatków owsianych gotujemy w litrze wody, dodajemy szczyptę soli, cynamonu, kardamonu. Całość posypujemy suszonymi owocami.
Musli: na oleju usmażyć drobno pocięte jabłka, rodzynki i orzechy, mieszając do czasu Az jabłka rozmiękną. Dodać cynamon, płatki owsiane, kardamon, gałkę muszkatołową, sól, płatki pszeniczne, płatki żytnie. Wszystko dobrze wysmażyć do czasu, aż płatki osiągną złotawy kolor. Tak przygotowane musli można spożywać jako samodzielne danie, lub z kwaśnym mlekiem czy jogurtem. Uwaga, dla osób dorosłych, zaleca się mleko kozie zamiast krowiego.
Puree z czarnej soi: Soję namoczyć i pozostawić przez całą noc w wodzie. Rano ugotować, zmiksować, posłodzić. Podawać z mlekiem lub zupą ryżową. W wersji na słono można podawać z gotowanymi warzywami lub suszonymi pomidorami.
Dobrym rozwiązaniem na śniadanie jest spożywanie zup. Podstawową zupą będzie tu klasyczna zupa ryżowa. Można również wybierać inne zupy, które jednak powinny korelować z porą roku i konstytucją każdego człowieka. Na śniadanie nie spożywa się zup na bulionach mięsnych.
Należy również pamiętać, że warzywa i owoce powinny być spożywane sezonowo i pochodzić z tej samej strefy klimatycznej.
Bibliografia:
1. K. Schneider-Waldner, Zupy wzmacniające według pięciu przemian. Uzdrawiające i dające energię zupy według chińskiej medycyny dla kuchni zachodniej, Gdańsk 2005,
2. C. Diolosa, Chiny, kuchnia...., tajemnice medycyny, Katowice 1994
3. N. Chromińska (red.), Zdrowia kulisy. Dobre przepisy. 99 dań smacznych i wspierających nasze zdrowie., Poznań 2016