Blog wpisy
Producenci
Promocje
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
387,00 zł 369,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
309,00 zł 299,00 zł
szt.
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
462,00 zł 439,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
618,00 zł 589,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Probiotyk
2-PAK: Perły Księżniczki + Probiotyk
233,00 zł 221,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Podpaski Fohow
2-PAK: Perły Księżniczki + Podpaski Fohow
231,00 zł 219,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Wkładki Fohow
2-PAK: Perły Księżniczki + Wkładki Fohow
231,00 zł 219,00 zł
szt.
Zupy w tradycyjnej chińskiej medycynie 0
Zupy w tradycyjnej chińskiej medycynie

W tradycyjnej chińskiej medycynie sposób odżywiania się i składniki pokarmowe stanowią kluczową kwestię mająca na celu utrzymanie w zdrowiu ciała, lecz również ducha człowieka. Jednym ze składników posiłków jest zupa, której przypisuje się rozmaite funkcje. Główną z nich jest szeroko rozumiane wzmocnienie organizmu. Bazą zup wzmacniających jest długo gotowany bulion na mięsie i warzywach. Ideą takiego bulionu jest przeniknięcie wszystkich składników odżywczych do wody, stąd rozgotowane resztki mięsa i warzyw odcedza się.    

W medycynie chińskiej zaleca się przygotowanie zup z dodatkiem zbóż i ziół leczniczych. Zboża dostarczają organizmowi energii i witamin, ale dopiero po ugotowaniu (trawienie surowych jest zbyt wielkim wysiłkiem dla żołądka). Wszystkie zboża (także ryż, który bywa zakurzony) przed wykorzystaniem w zupie powinny być umyte, natomiast warzywa umyte i pokrojone.   

Najbardziej podstawowy przepis na zupę to zupa ryżowa. Przyrządza się ją w proporcji 1 : 6 i gotuje od dwóch do czterech godzin. Po tym czasie ryż nabiera wyjątkowego aromatu i odrobiny słodyczy. Oczywiście istnieje wiele odmian ryżu, a każdy z nich ma nieco odmienne właściwości i oddziaływanie na organizm. Do takiej zupy można dodać pojedyncze inne składniki, lub kilka, np. migdały lub suszone pomidory. Zupa ryżowa może być przygotowana na słodko lub ostro, w zależności od stanu zdrowia, potrzeb i upodobań smakowych.    

Jako, że mamy sezon zimowy, niniejszy wpis traktujemy o zupach rozgrzewających i wzmacniających.   

Wszystkie zupy wzmacniające, a więc stosowane przy różnego rodzaju zaburzeniach równowagi, gotowane są na mięsie. Stanowi to wyzwanie dla wegetarian i wegan. Osoby te, by chronić swój żołądek i śledzionę poprzez zapewnienie im ciepła, powinny stosować zupy bogate w zboża i przyprawy rozgrzewające, jak również wydłużyć czas gotowania. Jest to ważne szczególnie w okresie zimowym, kiedy temperatura otaczająca jest niska. Osobom, które zrezygnowały z mięsa zaleca się również picie większych ilości ciepłych, rozgrzewających napoi.    

Żołądek i śledziona to organy, które kontrolują masę ciała. Osoby, których żołądek i śledziona nie są w stanie równowagi najczęściej mają problem z nadwagą czy zapaleniem skóry. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zupa ogrzewa żołądek i śledzionę, dzięki czemu ich energia nie jest marnowana na ogrzanie, lecz na trawienie.    

Szczególnego znaczenia zupa nabiera w porze zimowej, bowiem jej zadaniem staje się ogrzanie organów wewnętrznych. Z przepisu podstawowego na rozgrzewający bulion korzystać mogą również osoby, które ze swojej diety wykluczyły mięso. Do przygotowania rozgrzewającego bulionu niezbędne są: zielona pietruszka, owoc jałowca, marchew, korzeń selera, imbir, czosnek, goździki, lubczyk, liść laurowy, cynamon, sól. Przygotowanie: wodę zagotować z pietruszką, dodać pozostałe składniki (cebulę przyrumienić jak do rosołu). Gotować 2 – 4 godzin, a po tym czasie odcedzić wszystkie warzywa i wyrzucić, ponieważ cała ich energia pozostała w bulionie. Tak przygotowany bulion jest doskonałą bazą do wszystkich zup gotowanych w okresie zimowym, lecz również do innych dań, które gotuje się na bulionie. Bulion przygotowany w ten sposób można przechowywać w lodówce przez kilka dni.   

W ostatnim czasie niezwykłą popularność zyskała w Europie, w tym również w Polsce zupa miso. Zupa ta w tradycyjnej chińskiej medycynie jest zupą wzmacniającą, a jej dobry wpływ na organizm człowieka wiąże się z dużą zawartością białka, minerałów i witamin. Poleca się spożywać miso na wzmocnienie w stanach przeziębienia, czy wychłodzenia. Tradycyjne miso ma postać pasy, którą dodaje się do wody. Takiego bulionu nie wolno gotować, gdyż niszczy się dobroczynne działanie składników miso. W zasadzie istnieje bardzo wiele przepisów na zupę miso, ten najprostszy składa się z następujących składników: olej sezamowy, cebula, por, marchew, por, kiełki soi, liście endywii, tofu, imbir, pasta miso. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy pora i marchew, podlewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu pastę miso. Zupa miso gotowa!    

Należy zaszczyć, że miso to swojego rodzaju baza, mimo, że dodawana na końcu. W związku z tym istnieje wiele wariantów przygotowania zupy miso, np. z grzybami shiitake i makaronem ryżowym, czy z algami i rybą. W zasadzie każda zupa przygotowana zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian jest polecana na wzmocnienie, szczególnie w sezonie zimowym oraz osobom z zaburzeniami wątroby i śledziony.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl