
Lato kojarzy nam się ze słodkim lenistwem i pysznymi świeżymi owocami. W kuchni Pięciu przemian lato to czas ładowania energii – Yang – która wykorzystamy jesienią i zimą. Właśnie konieczność ładowania energii sprawia, że mimo bogactwa świeżych warzyw i owoców, które możemy jeść bez obróbki termicznej, konieczne staje się jedzenie ciepłego posiłku. Doskonale letnią pora sprawdza się ciepłe zupy.
Podstawa letniego menu
Latem koniecznie jemy lokalne warzywa i owoce. Należy również korzystać z nowalijek i ziół, w szczególności łatwo dostępnego i taniego szczypioru, pietruszki. W połączeniu z modnym ostatnio nurtem zero waste warto pozostałe nam niewykorzystane zielone części warzyw (natka marchewki lub rzodkiewki) przerobić na Pesto.
Gorący i przesuszający charakter pory letniej sprawia, że tradycyjna kuchnia pięciu przemian zaleca w tym czasie spożywanie owoców wychładzających i nawilżających. Polecane są czereśnie, maliny, jabłka, śliwki, truskawki, borówki.
SOKI – szczególnie w lecie ich picie pozwala na uzupełnienie płynów i witamin. Warto pić soki wyciskane, jak również różnego rodzaju koktajle owocowo-warzywne. CIEPŁE HERBATKI I KOMPOTY – pijemy w chłodniejsze dni. Warto dodać do nich odrobinę ziół, na przykład mięty.
Pamiętajmy, że bazą diety są produkty regionalne. Letnie przepisy powinny być lekkie i szybkie do przyrządzenia.
Ograniczenia w lecie
W czasie letnim ograniczamy produkty smażone oraz wychładzające (lody), spożywamy je raczej okazjonalnie. Lody i bardzo zimne napoje zużyją przed czasem energię gospodarowano na jesień i zimę.
Przykładowy letni jadłospis
Śniadanie – owsianka z owocami, lub ryżanka z warzywami
Drugie śniadanie – sałatka z kalafiora i zielonego groszku:
Z- pół szklanki zielonego ugotowanego groszku
M –ugotowany kalafior
W – sól do smaku
D – posiekana natka pietruszki
O – tymianek świeży
Z – 2 łyżki oleju
Ugotowane warzywa łączymy z ziołami, przyprawami i olejem. Spożywamy na ciepło lub zimno.
Obiad – ciepła zupa, kasza, ryż z warzywami
Kolacja – porcja warzyw
Pamiętaj!
Lato to czas aktywności fizycznej, która powinna stać się elementem naszego życia. Nie masz czasu na sport? Korzystaj ze spacerów, uprawiaj ogródek, wyprowadź psa sąsiadów.
Bibliografia:
1. K. Schneider-Waldner, Zupy wzmacniające według pięciu przemian. Uzdrawiające i dające energię zupy według chińskiej medycyny dla kuchni zachodniej, Gdańsk 2005,
2. C. Diolosa, Chiny, kuchnia...., tajemnice medycyny, Katowice 1994
3. N. Chromińska (red.), Zdrowia kulisy. Dobre przepisy. 99 dań smacznych i wspierających nasze zdrowie., Poznań 2016