Blog wpisy
Producenci
Promocje
2PAK: 1x Perły Księżniczki + 1x Wkładki
2PAK: 1x Perły Księżniczki + 1x Wkładki
248,00 zł 235,90 zł
szt.
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
408,00 zł 405,00 zł
szt.
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
462,00 zł 439,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
309,00 zł 299,00 zł
szt.
2-PAK: 1x Perły Księżniczki + 1x Probiotyk
2-PAK: 1x Perły Księżniczki + 1x Probiotyk
223,00 zł 212,00 zł
szt.

Kuchnia Pięciu Przemian w lecie

0
Kuchnia Pięciu Przemian w lecie

Lato kojarzy nam się ze słodkim lenistwem i pysznymi świeżymi owocami. W kuchni Pięciu przemian lato to czas ładowania energii – Yang – która wykorzystamy jesienią i zimą. Właśnie konieczność ładowania energii sprawia, że mimo bogactwa świeżych warzyw i owoców, które możemy jeść bez obróbki termicznej, konieczne staje się jedzenie ciepłego posiłku. Doskonale letnią pora sprawdza się ciepłe zupy.

Podstawa letniego menu
Latem koniecznie jemy lokalne warzywa i owoce. Należy również korzystać z nowalijek i ziół, w szczególności łatwo dostępnego i taniego szczypioru, pietruszki. W połączeniu z modnym ostatnio nurtem zero waste warto pozostałe nam niewykorzystane zielone części warzyw (natka marchewki lub rzodkiewki) przerobić na Pesto.

Gorący i przesuszający charakter pory letniej sprawia, że tradycyjna kuchnia pięciu przemian zaleca w tym czasie spożywanie owoców wychładzających i nawilżających. Polecane są czereśnie, maliny, jabłka, śliwki, truskawki, borówki.

SOKI – szczególnie w lecie ich picie pozwala na uzupełnienie płynów i witamin. Warto pić soki wyciskane, jak również różnego rodzaju koktajle owocowo-warzywne. CIEPŁE HERBATKI I KOMPOTY – pijemy w chłodniejsze dni. Warto dodać do nich odrobinę ziół, na przykład mięty.
Pamiętajmy, że bazą diety są produkty regionalne. Letnie przepisy powinny być lekkie i szybkie do przyrządzenia.

Ograniczenia w lecie
W czasie letnim ograniczamy produkty smażone oraz wychładzające (lody), spożywamy je raczej okazjonalnie. Lody i bardzo zimne napoje zużyją przed czasem energię gospodarowano na jesień i zimę.

Przykładowy letni jadłospis
Śniadanie – owsianka z owocami, lub ryżanka z warzywami
Drugie śniadanie – sałatka z kalafiora i zielonego groszku:
Z- pół szklanki zielonego ugotowanego groszku
M –ugotowany kalafior
W – sól do smaku
D – posiekana natka pietruszki
O – tymianek świeży
Z – 2 łyżki oleju
Ugotowane warzywa łączymy z ziołami, przyprawami i olejem. Spożywamy na ciepło lub zimno.

Obiad – ciepła zupa, kasza, ryż z warzywami
Kolacja – porcja warzyw

Pamiętaj!
Lato to czas aktywności fizycznej, która powinna stać się elementem naszego życia. Nie masz czasu na sport? Korzystaj ze spacerów, uprawiaj ogródek, wyprowadź psa sąsiadów.


Bibliografia:
1. K. Schneider-Waldner, Zupy wzmacniające według pięciu przemian. Uzdrawiające i dające energię zupy według chińskiej medycyny dla kuchni zachodniej, Gdańsk 2005,
2. C. Diolosa, Chiny, kuchnia...., tajemnice medycyny, Katowice 1994
3. N. Chromińska (red.), Zdrowia kulisy. Dobre przepisy. 99 dań smacznych i wspierających nasze zdrowie., Poznań 2016

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium