Blog wpisy
Producenci
Promocje
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
387,00 zł 369,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
309,00 zł 299,00 zł
szt.
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
462,00 zł 439,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
618,00 zł 589,00 zł
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
618,00 zł 589,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Probiotyk
2-PAK: Perły Księżniczki + Probiotyk
223,00 zł 212,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Podpaski Fohow
2-PAK: Perły Księżniczki + Podpaski Fohow
231,00 zł 219,00 zł
szt.
2-PAK: Perły Księżniczki + Wkładki Fohow
2-PAK: Perły Księżniczki + Wkładki Fohow
231,00 zł 219,00 zł
Dobroczynny wpływ grzybów na pracę mózgu i spowolnienie procesów starzenia mózgu 0
Dobroczynny wpływ grzybów na pracę mózgu i spowolnienie procesów starzenia mózgu

Badanie dotyczące wpływu grzybów na pracę mózgu przeprowadził zespół naukowców pod kierownictwem prof. Lei Fenga z Uniwersytetu w Singapurze (National University of Singapore). Badanie trwało 6 lat a jego wyniki opublikowane zostały w prestiżowym czasopiśmie „Journal of Alzheimers Disease”. Badaniem objętych zostało ponad 600 mieszkańców Singapuru w wieku 60+. Wyniki badania pozwoliły na stwierdzenie, że osoby w starszym wieku (60 i więcej lat) powinny spożywać 300 g gotowanych grzybów tygodniowo, co obniża o 50% ryzyko zachorowania na łagodne zaburzenia poznawcze. 

Należy wyjaśnić, że porcja 300 g to około jeden talerz ugotowanych grzybów. Podana przez naukowców waga ma jednak znaczenie orientacyjne i podkreślają oni, że nawet niewielkie, lecz regularne ilości grzybów w diecie pomagają chronić mózg przed łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i przed chorobą Alzheimera.

Łagodne zaburzenia poznawcze a grzyby w diecie
Łagodne zaburzenia poznawcze to pogorszenie ich sprawności lecz bez towarzyszącego otępienia. Najczęściej w przebiegu łagodnych zaburzeń zachwianiu ulega tylko jeden lub kilka procesów – zazwyczaj jest to pamięć. Ten rodzaj zaburzeń przejawia się jako niemożność odtworzenia żądanych informacji natychmiast, lecz po chwili osoba cierpiąca na zaburzenie, jest w stanie przypomnieć sobie to, co chciała. Ważne, że łagodne zaburzenia poznawcze nie pogarszają w sposób znaczący codziennego funkcjonowania.

Za przyczynę powstawania tego schorzenia przyjmuje się zmiany naczyniowe lub inne powodujące uszkodzenie komórek nerwowych. W starszym wieku stanowią one naturalny objaw starzenia się organizmu człowieka.

Na podstawie przeprowadzonego w Singapurze badania wysnuto wniosek, że za zachowanie układu nerwowego w dobrej kondycji u osób w starszym wieku odpowiadać może jeden a aminokwasów – ergotioneina. Ergotioneina występuje niemal we wszystkich odmianach grzybów. Jej działanie ma charakter przeciwutleniający i przeciwzapalny. Substancja ta nie jest samodzielnie syntetyzowana przez organizm ludzki, stąd konieczność jej dostarczenia wraz z dietą lub odpowiednimi suplementami.

Badania nad wpływem grzybów na pracę mózgu
Badania zespołu prof. Fenga to nie pierwsze badania dotyczące wpływu grzybów na proces starzenia mózgu i chorobę Alzheimera. Poprzednie duże badanie również opublikowane przez naukowców z Singapuru potwierdziło wyższe stwierdzenie ergotioneiny u osób chorych na łagodne zaburzenia procesów poznawczych, niż w grupie osób bez tego zaburzenia. Wyniki tych badań opublikowane zostały w czasopiśmie „Biochemical and Biophysical Research Communications”. Wniosek z tego badania był taki, że spożywanie grzybów znacząco wpływa na sprawność poznawczą seniorów.

Należy podkreślić, że w grzybach znajdują się również inne neuroprotekcyjne substancje: hericenony, erynacyny oraz skabroniny – pobudzają one czynniki wzrostu nerwów. Inne występujące w grzybach substancje blokują wytwarzanie beta amyloidu chroniąc mózg przed neurodegeneracją.

Dobroczynny pływ grzybów na pamięć – jakie grzyby jeść?
Uczestnicy oby wymienionych badan spożywali grzyby popularne w Azji: pieczarki, boczniaki, shiitake, enoki, maczużnik chiński. Naukowcy twierdzą jednak, że dobroczynny wpływ na mózg ma wiele różnych odmian.

Testy zdolności poznawczych wykazały, że osoby spożywające grzyby dwa razy w tygodniu byli o połowę mniej narażeni na ubytek funkcji poznawczych a wraz ze zwiększoną ilością grzybów w menu, pamięć i procesy poznawcze działały lepiej.

Mimo, że badania nie wykazały bezpośredniego związku między określonymi gatunkami grzybów a efektem w postaci lepiej funkcjonującego układu nerwowego, to niewątpliwie włączenie grzybów do diety może znacząco wpływać na dłużą sprawność umysłową osób starszych.


Bibliografia:
1. https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151141,lagodne-zaburzenia-poznawcze
2. https://dziennikbaltycki.pl/jedzenie-grzybow-moze-chronic-mozg-przed-utrata-pamieci-nowe-wyniki-badan/ar/13969215
3.https://kobieta.onet.pl/zdrowie/grzyby-dobre-dla-mozgu-ich-jedzenie-moze-chronic-sprawnosc-umyslowa-seniorow/sdsh558?utm_source=poczta.wp.pl_viasg_kobieta&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl