Blog wpisy
Producenci
Promocje
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
Trzypak Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks Kordiceps
387,00 zł 369,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
Trzypak Fohow Linchzhi Reishi 24 szt. po 0,3 g
309,00 zł 299,00 zł
szt.
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
Trzypak Perły Księżniczki Fohow Guifei Bao
462,00 zł 439,00 zł
szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks
618,00 zł 589,00 zł
szt.
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
Trzypak Eliksir Trzy Klejnoty Sanbao Oral Liquid Fohow
618,00 zł 589,00 zł
szt.

Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 129,00 zł 129.00
ilość szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.166
Producent: -
Kod produktu: F-001

Opis

Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks - Cordyceps w płynie - Suplement diety

Zawartość opakowania: 4 ampułki po 30 ml

Składniki: wodny wyciąg z maczużnika chińskiego 1:10 (Cordyceps sinensis), wodny wyciąg z lakownicy lśniącej 1:3 (Ganoderma lucidum, Reishi), wodny wyciąg z twardziaka jadalnego 1:3 (Lentinula edodes, Shiitake), wodny wyciąg z pędów bambusa 1:2,5 (Bambusa longispiculata), miód, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Zawartość składników w porcji dziennej (5 ml) 1/6 ampułki t.j. 1 łyżeczka 5 ml
Wyciąg z maczużnika chińskiego (Cordyceps Sinensis) 4125 mg
Wyciąg z lakownicy lśniącej (Ganoderma lucidum, Reishi)  330 mg
Wyciąg z twardziaka jadalnego (Lentinula edodes, Shiitake)  330 mg
Wyciąg z pędów bambusa (Bambusa longispiculata)  275 mg

Zalecana porcja dzienna: 5ml (1 łyżeczka, 1/6 ampułki, najlepiej spożyć przed śniadaniem. Stosować przez 1- 2 miesięcy. Po upływie 2 do 3 miesięcy można wznowić stosowanie produktu.

Fohow Oral Liquid - to idealne połączenie starożytnej recepty Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i super współczesnej biotechnologii naukowej. Istnieje zasadnicza różnica między metodologią i ideologią współczesnej zachodniej farmakologii i tradycyjną chińską farmacją; zachodnia medycyna odróżnia stan choroby i zdrowia przez cyfrowe standardy, wykorzystywane są sztywne metody tłumienia choroby za pomocą antybiotyków, skalpelu i radioterapii, a chińska kultura medyczna kładzie nacisk na kompleksowe, rozpoznanie stanu ogólnego, z tendencją, aby całkowicie usunąć przyczyny dolegliwości.

Eliksir Feniks składa się z następujących składników:

1. Fohow Linchzhi (Ganoderma lucidum, Reishi)
Linchzhi posiada wpływ na wzrost sił odpornościowych organizmu, wzmocnienie zdrowia. Do tej pory Linchzhi jest jedynym naturalnym preparatem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który jest w stanie przeniknąć wszystkie pięć podstawowych meridianów organizmu człowieka (serce, wątroba, płuca, śledziona, żołądek).

2. Cordyceps chiński (Cordyceps sinensis, maczużnik). W jednym rzędzie z żeń-szeniem i porożem, Cordyceps wchodzi do "trójcy chińskich pereł" tradycyjnej medycyny chińskiej. Szczególnie Kordyceps chiński, który rośnie w zachodniej części CPR (Republika Chińczyków), w pasie alpejskim Tybet -Tibetan. Kordiceps jest owinięty tajemnicami i mitami, to jest rzeczywiście perła chińskiej tradycyjnej medycyny i farmakologii. Bo to i zwierzę i roślina. Cykl życia Cordyceps przechodzi dosłownie pod ziemią, również nad ziemią, a także w okresie letnim i zimowym - do kilku sezonów.
Cordyceps – jego cena jest dość wysoka, ponieważ jest stosunkowo trudny w pozyskaniu.

3. Shiitake. Również nazywany: grzyby zima, Lentinus edodes, Lentinula edodes, Agaricus edodes.
Ma charakterystyczny zapach. W Stanach Zjednoczonych został nazwany "pokarmem Cesarza", w Chinach nazywano go: "góra perła".  Zawiera dużą ilość białek roślinnych (grzyb zawiera 20% białek). Ma wysoką zawartość aminokwasów, a ponadto kwasów aminowych. Syangu - dom wielu witamin. Zawiera wiele witamin z grupy B, w tym wysoka zawartość B1, B2, B12.

Eliksir Fohow
Doskonały surowiec + idealna recepta + współczesne technologie (krio-wydobycia, najdroższym składnikiem jest grzybnia Cordyceps, technologia z sub-nanometrycznego rozszczepienia błony komórkowej z niemal 100% wydajnością).

Kordyceps chiński do picia - to unikalna starożytna recepta, doskonały wysokiej jakości surowiec, zaawansowanej technologii.
 
Profilaktyczne stosowanie - Eliksir Fohow Oral Liquid
Preparaty płynne lepiej jest używać w godzinach porannych (od 6 do 9 godzin) zaraz po przebudzeniu. Przed ich stosowaniem zaleca się wypłukać usta, by oczyścić naloty z języka i popić pół szklanki ciepłej wody. Butelkę należy wstrząsnąć przed otwarciem.
Otwarte butelki powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dorosły 5 ml w ciągu dnia, przez 1-2 miesięcy.

U dzieci są stosowane mniejsze dawki, w zależności od wieku.

Podstawowe składniki %:
Kordiceps chiński - 75%, Linchzhi - 6%, Grzyb Aromatyczny (Shiitake)- 6%, młode pędy bambusa - 5%, miód - 2%

Oryginalne produkty Fohow Feniks - Tradycyjna Medycyna Chińska.

Producent:
FOHOW Health Products Co., Ltd., Chiny
245 Long xia road, Dou men district, Zhuhai, Guangdong province

Importer:
Fohow Polska Sp. z.oo.,
ul. Kordiana 20,
04-451 Warszawa

Dystrybutor: e-Fohow.pl

Zobacz więcej o Shiitake na blogu: Shiitake

 

Lakownica lśniąca - właściwości:

Ganoderma (Linchzhi, Reishi) wpływa na poprawę odporności organizmu, poprawia funkcję systemu immunologicznego organizmu, utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi oraz na zdrowie układu krążenia.
Przyczynia się do naturalnych obronności immunologicznej.
Grzyby Reishi [wyciągi z grzybów Reishi] - mogą wspomóc system immunologiczny.
Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu.
Przyczynia się do utrzymywania prawidłowej funkcji krążenia. (Za: EFSA)

Ling Zhi, (Ganoderma lucidum) jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych w aptece Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Grzyb ten nieprzerwanie od tysięcy lat jest bardzo ceniony w Chinach i Japonii ze względu na swoje wielorakie właściwości lecznicze. Jednak ze względu na to, że również w Azji jest grzybem rzadkim, więc przez długi czas jego stosowanie zastrzeżone było tylko dla cesarzy, wyższych klas społecznych i wyższej rangi duchownych. Prosty lud znał Ling Zhi i jego lecznicze działanie tylko z rozlicznych historii, opowieści i bajek.

Grzyb ten posiada wiele różnych nazw: nazwa łacińska to Ganoderma lucidum, w Polsce nazywany jest lakownicą lśniącą, w Japonii stosowana jest nazwa Reishi lub mannentake, w Chinach znany jest on powszechnie pod nazwą „ling zhi”, czyli „rośliny wzmacniającej ducha”. Nazywano go tam również „grzybem rosnącym na kamieniu”, „grzybem dziesięciotysiącletnim” oraz „grzybem mocy duchowej”.

Reishi jest co prawda stosowany jako czysto jadalny grzyb, jednak jego cierpki, a nawet gorzki smak powoduje, że nie jest specjałem każdego. Tradycyjna Medycyna Chińska zalicza Reishi do wyjątkowo efektywnych środków, umieszczając go nawet w panteonie pierwszych dziesięciu najskuteczniejszych naturalnych środków leczniczych.

Ganoderma lucidum jest orientalnym grzybem o bardzo długiej historii stosowania. Od ponad 4 tysięcy lat wykorzystywany jest w chińskiej oraz japońskiej medycynie tradycyjnej w celu leczenia chorób. W najsłynniejszej chińskiej farmakopei (Ben Cao Gang Mu) zostało zapisane, że użycie Ling Zhi “zmniejsza ciężar ciała”, co oznacza, że suplementacja tej rośliny przedłuża życie. W publikacjach medycznych Ganoderma trafiła na pierwsze miejsce wśród 120 roślin mających istotne znaczenie dla organizmu człowieka.

Najważniejszymi związkami farmakologicznie czynnymi, których obecność stwierdzono w grzybach Reishi, są specyficzne rodzaje wielocukrów. Wiele spośród tych polisacharydów wykazuje właściwości immunostymulujące. Drugą, ważną z punktu widzenia ich walorów leczniczych, grupą związków, które wyodrębniono z grzybów Reishi są triterpeny, a szczególnie kwasy ganoderowe. Większość z nich charakteryzuje się wyjątkowo gorzkim smakiem. Badania wykazały, że posiadają one działanie adaptogenne, przeciwnocyceptywne, obniżają wysokie ciśnienie krwi i działają jako inhibitory enzymu przekształcającego angiotensynę (ACE), hamują reduktazę HMG-CoA oraz syntezę cholesterolu. Stanowią również główne składniki inhibitujące uwalnianie histaminy. Stwierdzono, że triterpeny pochodne lanostanu wykazują działanie cytotoksyczne. Badania naukowe ostatnich lat wykazały, że najbardziej wartościowe z punktu widzenia walorów leczniczych są zarodki grzyba Reishii, które zawierają cholinę, betainę, kwas lignocerynowy, kwas stearynowy, kwas palmitanowy, kwas pirofosfatydowy.

Obecność związków triterpenowych sprawia, że Ganoderma lucidum wykazuje działanie przeciwutleniające. Jest więc zaliczana do antyoksydantów, czyli środków uczestniczących w neutralizacji wolnych rodników. Ponadto udowodniono, że wiele składników aktywnych w lakownicy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ze względu na to grzyb nazywany jest immunostymulantem.

Ling Zhi został także sklasyfikowany jako adaptogen. Tym ostatnim terminem określa się rośliny, których suplementacja wpływa korzystnie na poprawę zdrowia i samopoczucia, wzmacnia sprawność fizyczną oraz łagodzi skutki stresu.

 

Cordyceps sinesis (maczużnik chiński) – opis gatunku

Cordycpes siensis (maczużnik chiński, yarchagumbu, aweto) należy do królestwa Fungi i gromady Ascomycota (workowce). Królestwo grzybów składa się z czterech gromad, których członkowie mają chitynowe ściany komórkowe, co odróżnia grzyby od roślin (ściany komórkowe z celulozy lub hemicelulozy). Maczużnik chiński w sensie taksonomicznym jest przedstawicielem grzybów wyższych. Gatunki Cordyceps to strzępkowe anamorfy workowców (Ascomycetes) z rodziny buławinkowatych (Clavicipitales). W lasach europejskich występuje maczużnik bojowy (Ascomycetes) i owadomorski (Entomophthorales). Królestwo Fungi zostało uznane za jeden z największych zasobów różnorodności biologicznej. Liczba gatunków grzybów na ziemi wynosi około 1,5 mln, podczas gdy opisanych jest 7%.

W warunkach naturalnych owocniki grzyba zbierane są powyżej 3000 m n.p.m. w Qinghai w Tybecie i Dolpo w górach Nepalu. Zidentyfikowano 400 spokrewnionych gatunków określanych terminem Cordyceps. Grzyb C. sinensis pasożytuje na 30 gatunkach gąsienic z rodziny Thitarodes (Lepidoptera), które podczas długiej zimy przebywają w stadium larwalnym 12-15 cm pod ziemią. Późną jesienią dochodzi do chemicznej interakcji zarodników grzyba z oskórkiem larwy ćmy. Dotąd nie wiadomo w jaki dokładnie sposób dochodzi do zakażenia larwy. Zdrowe larwy pozostają w pobliżu korzeni rdestu (Polygonum), turzycy (Kobresia), wyki (Astragalus). Zainfekowane larwy spędzają zimę pod ziemią, ale grzyb powoli kieruje je ku powierzchni. Na początku lata następnego roku, grzybnia zaczyna przerastać wnętrze młodych owadów i rozwija się owocnik, który wyrasta ponad powierzchnię ziemi.

Mieszkańcy Tybetu nazywają grzybnię yartsagunbu – summer grass, winter worm. Poszukiwania yartsagunbu rozpoczynają się w maju i czerwcu na wysokości 3-4 tysięcy metrów i trwają około 5 tygodni. Do zbiorów angażują się całe wioski. Rosnąca wartość handlowa Cordyceps sinensis uzależniła mieszkańców Płaskowyżu Tybetańskiego od jego pozyskiwania. Zbiór owocników powoduje nadmierne eksploatowanie gatunku. Naukowcy i ekolodzy z World Wildlife Fund i International Union for Conservation of Nature oraz ekolog Yang Darong, badacz C. sinensis, zwracają uwagę na niknące zasoby naturalne i degradację siedlisk.

W tej chwili ceny rynkowe w Chinach kształtują się na poziomie 20 tysięcy USD za funt grzybni. Zbieracze otrzymują nawet 5 USD za sztukę (mushroaming.com). Surowiec był zbierany i sprzedawany na Wschód już w dynastii Tang (od 618 do 906 r. n.e.). Grzyb wyższy od dawna miał znaczenie dla gospodarki Tybetu. Zbiory sprzedawano na zorganizowanych w trakcie sezonu rynkach.

Na grzyby Cordyceps zwrócono uwagę w 1993 roku, podczas olimpiady w Seulu, w wyniku afery dopingowej. Lata 90. ubiegłego wieku sprzyjały tzw. żywności funkcjonalnej. Sława medialna Cordyceps sinensis otworzyła mu drzwi do zachodnich laboratoriów badawczych. Amerykańska Akademia Nauk uznała gatunek za potencjalnie zdrowotny. Jest nutraceutykiem wymienionym w europejskim Novel Food. A zatem w tym znaczeniu Cordyceps sinensis uznano za produkt pomocny w utrzymywaniu zdrowia i zapobiegający chorobom, a nie jako środek leczniczy.

Obecnie grzyby z rodzaju Cordyceps uzyskuje się z anamorficznych grzybni hodowanych w bioreaktorach. Na świecie produkuje się 10 mln ton leczniczych grzybów rocznie. Jest to bardzo dynamicznie rozwijająca się gałąź biotechnologii. Szczepy hodowane w bioreaktorach to cenione najwyżej C. sinensis i C. militaris (najcenniejsze pod względem zawartości kordycepiny). W przypadku hodowli na podłożu sztucznym, nie uwzględnia się koewolucji owadów i grzybów (udziału larw w syntezie związków aktywnych). Część szczepów używanych do tego celu nie ma związków chemicznych uznanych za charakterystyczne dla grzybni Cordyceps. Miarą jakości ekstraktu jest zawartość składników aktywnych (adenozyna, kordycepina), oznaczana metodami chromatograficznymi i spektrofotometrycznymi. Komercyjne hodowle zawierają aktywne składniki w stężeniu: adenozyna 1500-3700 (μg/g), kordycepina 100-4000 (μg/g). Ich zawartość jest wskaźnikiem jakości hodowli. Pozostałe czynne składniki to: polisacharydy, D-ma nnitol, sterole, witaminy A, B, C, E, 16 aminokwasów, dysmutaza nadtlenkowa (SOD) i składniki mineralne. Winkler szacuje, że roczna, globalna produkcja Cordyceps sinensis może przekraczać 180 ton. Obecnie badania prowadzi się na zmodyfikowanych szczepach C. sinensis i C. militaris zawierających wysokie stężenia kordycepiny i adenozyny. Początkowo kordycepinę otrzymywano z dziko rosnącego gatunku grzyba, ale obecnie jest produkowana syntetycznie lub izolowana z hodowli anamorficznych. Wnioski płynące z analiz na temat indywidualnych właściwości składników, nie znajdują potwierdzenia w przypadku naturalnych ekstraktów.

Preparaty uzyskiwane z anamorficznych grzybni, hodowanych w bioreaktorach, są stosowane w terapii nowotworów i w hipoglikemii. Polisacharydy i inne metabolity wtórne uzyskane w bioreaktorach, są przedmiotem szczególnego zainteresowania. W ostatnich latach publikowane są naukowe informacje, które wskazują na pożądane właściwości farmakologiczne. Hodowle Cordyceps być może będą służyć jako źródło leków stymulujących organizm do walki z nowotworami, hipoglikemią i hipercholesterolemią. Największą liczbę badań klinicznych i przedklinicznych przeprowadzono w Chinach. Ich celem była ocena skuteczności ekstraktu z grzybni wobec astmy, cukrzycy, hipercholesterolemii. Większość z tych badań nie spełnia jednak kryteriów Unii Europejskiej: standaryzowane próbki, randomizowane, podwójnie ślepa próba, opracowanie statystyczne.

 

Shiitake (Twardziak jadalny, Lentilula edodes)

Twardziak jadalny – Lentinula edodes występuje na Dalekim Wschodzie, głównie w Japonii, Korei i Chinach. Spotkać go można także w Wietnamie, Tajlandii, Birmie,w północnej części Borneo, Filipinach, na Tajwanie i w Papui Nowej Gwinei. Powszechnie znany jest pod japońską nazwą – „shiitake”. Nazwa ta wywodzi się od słów: „shii” – japońskiej nazwy drzewa -Quercus cuspidata (Passania cuspidata), na którym w warunkach naturalnych grzyb ten występuje oraz „take”, co po japońsku znaczy „grzyb”.

W Chinach występuje pod kilkoma nazwami: xianggu - shiang-ku („fragrant mush-room” – grzyb aromatyczny), dōnggū („winter mushroom” – grzyb zimowy), huāgū („flower mushroom”). Polska nazwa gatunkowa to twardziak jadalny.

Historia shiitake sięga pierwszych wieków naszej ery. Źródła historyczne podają, że w 199 roku grzyb ten był darem od japońskiego plemienia Kyusuyu dla cesarza Chuai. W Chinach odnaleziono jednak starsze dokumenty potwierdzające jego stosowanie, w których nazywano go „ko-ko” lub „hoang-mo”. Prawdopodobnie to właśnie z Chin wywodzi się tradycja uprawy twardnika japońskiego. Opracowano ją za czasów dynastii Song (960 – 1127 r. n.e.). Za jej autora uważany jest legendarny Wu San Kwunk, którego świątynia znajdowała się niemal w każdej wiosce zajmującej się hodowlą tych grzybów.

W czasach dynastii Ming (1368 – 1644 r.) wierzono, że spożywanie shiitake pozwala zachować młodość i wigor. Grzyby te nazywano „cesarskim jedzeniem”, gdyż uważano, że ich właściwości są tak potężne, że cieszyć się nimi może jedynie cesarz i jego rodzina. Pilnowanie ich zapasów powierzano zaś jedynie najbardziej zaufanym żołnierzom.

Twardziak cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem konsumentów. Zainteresowanie to wynika z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej. W ostatnich latach obserwuje się dynamiczny wzrost produkcji shiitake, także poza głównymi obszarami uprawy (Chiny i Japonia), między innymi w Stanach Zjednoczonych. W Europie produkcja shiitake prowadzona jest na stosunkowo małą skalę. W Polsce grzyb ten należy do gatunków mało znanych, a jego roczna produkcja nie przekracza kilku ton.

Obecnie gatunek ten jest hodowany na skalę produkcyjną w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie głównym jego producentem jest Japonia. Wprowadzenie intensywnych metod uprawy twardziaka japońskiego pozwoliło rozszerzyć uprawę grzyba poza jego naturalną strefę klimatyczną i rozpowszechnić go w Stanach Zjednoczonych Ameryki i Europie. Obecnie twardziak zajmuje obok pieczarek czołowe miejsce wśród około 30 gatunków grzybów uprawianych na świecie w celach przemysłowych. Produkcję tego grzyba szacuje się na ponad 200 000 ton świeżej masy owocników rocznie.

Twardziak jadalny (Shiitake) – shiitake zawiera białko, w skład którego wchodzą wszystkie podstawowe aminokwasy, w dodatku w proporcjach które uważa się za najlepsze. Głównym aminokwasem, stanowiącym 25 % białka, jest kwas glutaminowy. Poza tym zawiera również duże ilości lizyny i leucyny - aminokwasów których jest mało w produktach zbożowych. Tłuszcz w shiitake stanowi 4,5 % suchej masy. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w owocnikach to w większości kwasy nasycone. Objętościowo stanowią około 70 % kwasów tłuszczowych ogółem. Natomiast z kwasów nienasyconych najwięcej stwierdzono linolowego, a zaraz po nim palmitynowego.

Świeże grzyby shiitake zawierają 51-88 % węglowodanów, natomiast suszone 43-78 %. W grzybach występuje również chityna w ilości 7,3-8 %, zaś całkowita ilość błonnika to 37,5 %. Twardziak jadalny zawiera również duże ilości witamin – w 100 g świeżego grzyba jest 7,8 mg tiaminy, 4,9 mg ryboflawiny, 54,9 mg niacyny, natomiast w 100 g suszu (o wilgotności 9,5 %) tiaminy jest 0,3 mg, ryboflawiny 1,3 mg, zaś niacyny 14mg. Istotny jest również fakt, że grzyb ten zawiera prowitaminę D3 – 0,06 do 0,27 % suszonego surowca. W 100 g suchej masy jest 22,16 mg sodu, 1811,66 mg potasu, 2,78 mg wapnia, 43,70 mg magnezu, 6,63 mg żelaza oraz 3,91 mg miedzi. Sód i potas występują tu w stosunku 1:72.

Najważniejszą substancją chemiczną zawartą w L. edodes jest lentinan – związek organiczny z grupy β-glukanów, polisacharyd D-glukozy, będący składnikiem ich ścian komórkowych. Zbudowany jest wyłącznie z atomów węgla, tlenu i wodoru, nie zawiera atomów fosforu, azotu, siarki ani żadnych innych pierwiastków. Jego cząsteczki mają strukturę helisy, co wydaje się istotne dla ich aktywności biologicznej. Lentinan jest rozpuszczalny w wodzie oraz stabilny w wysokiej temperaturze i warunkach kwasowego pH, lecz niestabilny w pH zasadowym.

Drugim istotnym składnikiem jest ekstrakt LEM (Lentinus edodes mycelium). Zawiera on występujące w shiitake substancje rozpuszczalne w wodzie. Wytwarzany jest ze sproszkowanego ekstraktu grzybni, pozyskiwanego jeszcze przed pojawieniem się owocników. Najważniejszą jego częścią jest kompleks proteinowo-sacharydowy, zawierający ok. 25% białek i 44% cukrów, w tym ksylozę i arabinozę, ale także glukozę, galaktozę, mannozę i fruktozę. W skład LEM wchodzą też:
- pochodne kwasów nukleinowych,
- tiamina (witamina B1),
- ryboflawina (witamina B2),
- ergosterol (prowitamina D2),
- eritadenina,
- alkaloidy purynowe,
- ligniny.

Ponadto owocniki shiitake zawierają:
- białka (w wysuszonych owocnikach do 23%),
- węglowodany,
- lipidy,
- kwasy tłuszczowe (linolenowy, palmitynowy, oleinowy, tetradekanowy, stearynowy, mirystynowy),
- kwasy organiczne (jabłkowy, szczawiowy, fumarynowy, α-keto-glutarowy, octowy, mrówkowy, mlekowy, glikolowy),
- niacynę (witamina B12),
- kwas pantotenowy,
- kwas foliowy,
- kwas asparaginowy (witamina C),
- związki aromatyczne (alkohole, ketony, dulfidy, alkany i in.), matsutakeol (główny związek odpowiedzialny za charakterystyczny smak),  błonnik pokarmowy (m. in. heteroglikany, poliuronidy, β-glukany, chityna),  składniki mineralne (żelazo, mangan, potas, wapń, magnez, kadm, miedź, fosfor, cynk, selen).

Źródła:
1. GRZYBY REISHI – „LEK NA NIESMIERTELNOŚĆ” ? Autorzy: Hubert Podgórny, Mateusz Bedus, Opiekun: dr inż. Marta Pisarek, SKN Ekologów, PWSZ Krosno Ul. Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
2. Kosmos. Problemy nauk biologicznych.  Tom 60, 2011, Numer 3-4, (292-293), Strony 483-490, „SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORAZ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH”
3. www.grzybylecznicze.pl/reishi
4. Anna Grys, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Zdzisław Łowicki, Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych,  Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski
5. www.neuroexpert.org/wiki/reishi-ganoderma-lucidum
6. Biologia, właściwości żywieniowe oraz uprawa twardziaka jadalnego Lentinula edodes(BERK.) SING., Marek Siwulski, Jolanta Lisiecka, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak, Agnieszka Jasińska, Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
7. Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Jadwiga Turło, Katedra i Zakład Technologii Leków i Biotechnologii Farmaceutycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (8)

27 września 2016

Mamy 3-letnie dziecko. Wiemy, że w niektóych rzadkich przypadkach antybiotyki sa konieczne, ale dzięki Eliksirowi Fohow nigdy nie musieliśmy ich podać w czasie zwykłego, a czasami nawet poważnego przeziębienia. Eliksir poleciła nam nasza zaufana lekarka medycyny tybetańskiej. Stosujemy go od urodzenia naszego syna - na początku po kilka kropel. Nie zauważyliśmy żadnych skutków ubocznych. Według nas nie jest to żaden magiczny eliksir, który sprawi, że choroba minie w ciągu 2 dni. Poważne przeziębienie trwa zazwyczaj tydzień lub dwa, ale widać, że podczas choroby nasz synek jest bardzo silny i dostaje mocne wsparcie. Wygląda to tak, jakby jego organizm dostawał dodatkowe siły aby samemu zwalczyć chorobę.

30 października 2016

Znajoma po porodzie stosowała Oral Feniks tak jak poradziła jej ginekolog czyli dla synka smarując brodawkę przed kamieniem i sama wypijała płyn. Miało to wzmocnić odporność dziecka i ją szybko postawić na nogi po porodzie. Mija pół roku synek wspaniale rozwija się znajoma w dobrej kondycji pełna energii zapisała się na siłownię właśnie. Jestem miesiąc przed rozwiązaniem i zamawiam ten Oral, bo już czuję się osłabiona ciążą.

10 listopada 2016

Picie tego produktu przez tydzień uwolniło mnie od częstego kataru jak tylko zmarzłam lub przemokłam Polecam na uodpornienie np jesienią.

14 listopada 2016

Bardzo jakościowy produkt. Mi pomógł. Polecam

21 grudnia 2016

Ile jest sztuk w opakowaniu?

26 września 2017

Dlaczego dawkowanie na opakowaniu to dwa razy dziennie po 15ml , czyli jedna ampułka dziennie , a dawkowanie w waszym opisie to 5 ml dziennie ?

28 października 2017

Polecam wzmacniająco przy boreliozie i innych chorobach przewlekłych które bardzo obciążają organizm. Przy dłuższym przyjmowaniu naprawdę stawia na nogi. Jest siła!

3 listopada 2017

Polecam przy chorym gardle u dzieci i dorosłych.Podawane nawet po 0,5 ml dziennie na czczo dziecku powoduje mega uodpornienie.Stawia na nogi błyskawicznie i co sprawdziłam już na rodzinie i sobie pomaga w chorobach nosa,uszu i oczu.Rewelacja na problemy skórne.Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl