
Mrówki górskie (polyrhachis vicina roger)
Natura dostarcza wielu prostych rozwiązań dla osób z różnymi chorobami i schorzeniami, które od lat uskarżają się na dolegliwe objawy. W przeciwieństwie do, syntetycznie uzyskiwanych, farmaceutyków prosto z laboratorium, substancje występujące od tysięcy lat w naturalnym środowisku mogą być zdecydowanie lepiej przyswajane przez człowieka, a możliwe do wystąpienia skutki uboczne są w ich przypadku znacznie mniejsze. Nie inaczej jest w przypadku zastosowania środków, w których składzie znajdują się Polyrhachis Vicina Roger – mrówki górskie. Dodaje się ich do licznych preparatów, które stosowane są przez specjalistów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Mrówki górskie Polyrhachis Vicina Roger – krótka charakterystyka
Opisywany gatunek został przez badaczy określony jako jeden z najbardziej bogatych pod względem składu i bogactw, jakich może dostarczyć ludziom. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej stosuje się od setek lat terapie, w których występują preparaty z mrówkami górskimi. Zgromadzone obserwacje pozwoliły na przypisanie im dobrotliwego działania w licznych chorobach i schorzeniach oraz regulowania bilansu Yin i Yang. W Chinach gatunek Polyrhachis Vicina Roger jest dopuszczony do użytku przez Ministerstwo Zdrowia, co potwierdza przyznany certyfikat. Tradycyjne ich zastosowanie obecnie zyskuje poparcie w wynikach szczegółowych badań, którym poddaje się przede wszystkim skład tego gatunku.
Czego mogą dostarczać ludziom produkty z mrówek górskich?
Spożywając preparaty z Polyrhachis Vicina Roger w składzie można dostarczyć organizmowi białko (niemal połowa składu tych mrówek), kilkanaście minerałów niezbędnych dla człowieka oraz liczne aminokwasy (m.in. izoleucyna, lizyna, leucyna, treonina, tryptofan, fenyloalanina czy metionina). Oprócz tego znajdują się w nich witaminy A, B, C, D, E i inne. Są one także bogate w sole żelaza, wapnia, cynku, fosforu czy selenu. To zadziwiające, jak wiele cennych substancji może się znaleźć w tak niewielkich organizmach. Ze względu na to, że są one pochodzenia naturalnego, dobre jest również ich przyswajanie przez ludzi, a ryzyko „przedawkowania” praktycznie nie istnieje.
Przy jakich schorzeniach zaleca się stosowanie preparatów z mrówek górskich?
Tradycyjna Medycyna Chińska zaleca zażywanie środków z zawartością Polyrhachis Vicina Roger w przypadku przewlekłego gośćca i zapaleń stawów, przy zapaleniu wątroby typu B lub C, a także dla osób cierpiących na cukrzycę typu I lub II. Co więcej, udokumentowano ich pozytywny wpływ na stan osób zmagających się z chorobami układu oddechowego – zapaleniami oskrzeli, płuc, rozedmą płuc czy nawet gruźlicy. Zdumiewające efekty przynosi stosowanie preparatów z mrówkami morskimi przy problemach z układem moczowo-płciowym, zwłaszcza u mężczyzn zmagających się z obniżeniem potencji, przedwczesnym wytryskiem nasienia czy gruczolakiem prostaty oraz u kobiet, które cierpią na zaburzenia cyklu menstruacyjnego, bóle miednicy bądź nocne nietrzymanie moczu. Zaleca się także aplikowanie w celach profilaktycznych oraz w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Jak widać, bogaty skład daje możliwość zastosowania w licznych sytuacjach.
Mrówki górskie Polyrhachis Vicina Roger – ciekawostki
W przeciwieństwie do ludzi, u których w toku rozwoju zaistniało mnóstwo różnorodnych zmian ewolucyjnych, mrówki nie zmieniły się wiele na przestrzeni milionów lat. To spostrzeżenie zawdzięczamy analizie anatomicznej osobników, które odnaleziono w bursztynowych bryłkach. Taki stan rzeczy jest dowodem na szalenie wysoki stopień dostosowania mrówek do funkcjonowania w ziemskim środowisku. Z tej niesamowitej adaptacji mogą w dużym stopniu skorzystać ludzie, którzy zaaplikują sobie preparaty z Polyrhachis Vicina Roger. Gatunek ten żyje w chińskich górach Changbai Szań, leżących nieopodal granicy z Koreą Północną. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej używa się go w licznych preparatach, m.in. w połączeniu z kordycepsem czy grzybami shiitake. Dla każdego ze schorzeń zaleca się różny czas aplikacji i obserwację zaistniałych efektów stosowania preparatów.
Mrówki górskie mają stabilną strukturę genetyczną o największej zdolności do adaptacji i przetrwania - świadczy o tym fakt, że mrówki zachowane w bryłkach bursztynu sprzed stu milionów lat niewiele zmieniły się w tym okresie.
Mrówki górskie (Polyrhachisvicina Roger) to największe źródło bogactwa spośród wszystkich gatunków mrówek. Stosuje się je w leczeniu dolegliwości reumatoidalnych. Produkty z mrówek górskich Roger efektywnie działają na wybrane choroby chroniczne, takie jak zapalenie wątroby typu B, Q cukrzyca i inne. Mrówki Roger są uważane za najcenniejszy zasób Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który jest efektywny w zaburzeniach funkcji płciowych i rozrodczych. Mrówki mają właściwości kosmetyczne, regulują bilans YIN i YAN w układach i narządach organizmu ludzkiego.
Tylko jeden gatunek mrówek ma właściwości lecznicze i spożywcze, są to mrówki żyjące w górach Changbai Szań -
Mrówki górskie (Polyrhachis vicina Roger) - Pv Roger.
W ich skład wchodzi 40-55% białka, 14 różnych minerałów niezbędnych w funkcjonowaniu organizmu, 19 różnych aminokwasów ( np. treonina, fenyloalanina, walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, tryptofan). Mrówki górskie są źródłem witamin: A,B1, B2, B12, C,D,E i innych. Zawierają sole wapnia, żelaza, fosforu, selenu i cynku. Wartość odżywcza jest większa nawet od dzikiego żeń-szenia górskiego.
Jadalna czarna mrówka (Polyrhachis vicina Roger) to tradycyjny jadalny gatunek owadów w Chinach. Tak było stosowany jako składnik funkcjonalny w zdrowej żywności. To badanie określało wartość odżywczą skład czarnej mrówki, która zawierała minerały, aminokwasy, dysmutazę ponadtlenkową (SOD), witaminę E, i kwas całkowity. Do ekstrakcji związków organicznych stosowano ekstrakcję w stanie nadkrytycznym CO2. Związki zostały zidentyfikowane i określone ilościowo za pomocą GC-MS. Wyniki wykazały, że proszek mrówkowy zawierał 77000 jm / 100 g SOD, 56,6 g / 100 g białka, 9,0 g / 100 g tłuszczu, 13,2 g / 100 g lotnego oleju, 6,0 g / 100 g wilgoci, 1,6 g / 100 g całkowitego kwasu i 6,3 g / 100 g popiołu. Było 18 aminokwasów, w tym kwas glutaminowy, glicyna, kwas asparaginowy, alanina, leucyna, dominowała prolina i tyrozyna. Wśród 16 minerałów były: K, Ca, P, Mg, Fe, Mn i Zn dominujący. Zidentyfikowano ponad 20 składników organicznych, z których najważniejszymi były kwas 9-oktadekenowy, oleinian etylu, cholesterol i kwas n-heksadekanowy. Sześć znalezionych związków, tj. Kwas heksadekanowy, etyl ester, kwas linolowy, oleinian etylu, kwas oleinowy i cholesta-3, 5-dien, nie zostały wcześniej opisane. Te wyniki wskazują, że P. vicina Roger jest bogata w składniki odżywcze i jest potencjalnym składnikiem zdrowej żywności.
Wyniki z niniejszego badania wskazują, że P. vicina Roger jest bogaty w składniki odżywcze, w tym białko, tłuszcz, witamina E i SOD, szczególnie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały. Dlatego mrówkę można uznać za potencjał zdrowej żywności i może być przydatna dla przemysłu spożywczego jako źródło składników o wysokiej wartości odżywczej wartość.