
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) nazywana również Lwią Grzywą lub grzybem Pom Pom posiada wyjątkowy kształt śnieżnej kuli bez nóżki i kapelusza, jak u innych grzybów.
Soplówka jeżowata jest stosowana w leczeniu i zapobieganiu chorobom przewodu pokarmowego. Grzyb Pom Pom wzmacnia odporność organizmu, pomaga regulować układ nerwowy, wspiera funkcje układu oddechowego.
Zaobserwowano wysokie stężenie minerałów: potas na 254 mg/100g surowca, fosforany 109 mg/100g surowca. Odkryto 19 aminokwasów ( wyłączając metioninę i tryptofan), większość niezbędnych aminokwasów. W Sopolówce Jeżowatej zaobserwowano bardzo wysoki wskaźnik stężenia wymienionych wyżej składników- aż 15,9%. Znaleziono 32 substancje aromatyczne w Sopolówce, to jest znacznie więcej niż w Shiitake.
Soplówka jeżowata zawiera immunoregulujące polisacharydy: B-glukany. Aktywizują one odporność na poziomie komórkowym. Glukany wyodrębnione z grzybów mobilizują układ odpornościowy: wyzwalają wytwarzanie intreferonu i interleukin, makrofagów, limfocytów T. Są zdolne tłumić i powstrzymywać rozwój komórek rakowych na wielu poziomach rozwoju, ochraniają wątrobę, wstrzymują procesy zapalne śluzówki i skóry. Glukany działają efektywnie w stanach osłabionej odporności, takich jak: alergie, kandydoza, HIV, reumatyzm, grypa, mają działanie przeciwzapalne. Mogą też być stosowane długotrwale.