Blog wpisy
Producenci
Promocje
Esencja czosnkowa Fohow kapsułki czosnek garlic
Esencja czosnkowa Fohow kapsułki czosnek garlic

39,01 zł

Cena regularna: 71,00 zł

Najniższa cena: 51,09 zł

Cena (EUR): 9,01 €

szt.
Fohow Oral Liquid Legend Edition 6 x 30ml
Fohow Oral Liquid Legend Edition 6 x 30ml

199,97 zł

Cena regularna: 207,81 zł

Najniższa cena: 111,70 zł

Cena (EUR): 46,19 €

Perły Księżniczki Fohow Tampony Guifei Bao
Perły Księżniczki Fohow Tampony Guifei Bao

129,02 zł

Cena regularna: 154,00 zł

Najniższa cena: 129,02 zł

Cena (EUR): 29,80 €

szt.
Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia
Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

99,01 zł

Cena regularna: 116,03 zł

Najniższa cena: 85,72 zł

Cena (EUR): 22,87 €

szt.
Kapsułki mózgowe FOHOW LINCHZHI 24 sztuki po 0,3 g Feniks (Reishi)
Kapsułki mózgowe FOHOW LINCHZHI 24 sztuki po 0,3 g Feniks (Reishi)

89,01 zł

Cena regularna: 103,00 zł

Najniższa cena: 77,06 zł

Cena (EUR): 20,56 €

szt.
Fohow XUEQINFU 120 sztuk po 250 mg Kapsułki Siueczinfu  Feniks - oczyszczacz naczyń krwionośnych Nattokinaza
Fohow XUEQINFU 120 sztuk po 250 mg Kapsułki Siueczinfu Feniks - oczyszczacz naczyń krwionośnych Nattokinaza

229,93 zł

Cena regularna: 357,00 zł

Najniższa cena: 285,00 zł

Cena (EUR): 53,11 €

szt.
Pas faradyczny Fohow - lędźwiowy rozgrzewający kręgosłup przeciwbólowy
Pas faradyczny Fohow - lędźwiowy rozgrzewający kręgosłup przeciwbólowy

1 250,03 zł

Cena regularna: 2 265,01 zł

Najniższa cena: 1 082,35 zł

Cena (EUR): 288,73 €

szt.
Eliksir Sanqing FOHOW 4 flakony po 30ml ORAL LIQUID – Soplówka Jeżowata 18g
Eliksir Sanqing FOHOW 4 flakony po 30ml ORAL LIQUID – Soplówka Jeżowata 18g

189,02 zł

Cena regularna: 206,04 zł

Najniższa cena: 199,02 zł

Cena (EUR): 43,66 €

szt.
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks -  Soplówka Jeżowata 18g
Trzypak Fohow Sanqing Oral Liquid Eliksir Feniks - Soplówka Jeżowata 18g

567,06 zł

Cena regularna: 618,02 zł

Najniższa cena: 597,07 zł

Cena (EUR): 130,98 €

szt.
Kordyceps Fohow Sanbao Oral Liquid Eliksir Trzy klejnoty  Feniks
Kordyceps Fohow Sanbao Oral Liquid Eliksir Trzy klejnoty Feniks

189,02 zł

Cena regularna: 206,04 zł

Najniższa cena: 119,06 zł

Cena (EUR): 43,66 €

szt.
Sanbao Fohow Oral Liquid Eliksir Trzy Klejnoty
Sanbao Fohow Oral Liquid Eliksir Trzy Klejnoty

189,02 zł

Cena regularna: 206,04 zł

Najniższa cena: 119,06 zł

Cena (EUR): 43,66 €

szt.
Energetyczna magnetyczna kołdra Fohow - uziemienie
Energetyczna magnetyczna kołdra Fohow - uziemienie

2 290,25 zł

Cena regularna: 4 461,62 zł

Najniższa cena: 4 461,62 zł

Cena (EUR): 529,00 €

szt.

Zupa mocy w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

0
Zupa mocy w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Kiedy spożywać zupę mocy?
W zasadzie zupę wzmacniającą możemy jeść codziennie. Jednak najlepiej sprawdzi się w sytuacjach, gdy potrzebujemy dodatkowego „doładowania”. Z tego powodu najlepiej gotować ją w stanie przeciążenia pracą czy nauką, w stanach chorobowych czy w przypadku odczuwania silnego zmęczenia.

Zasady gotowania zupy mocy
Wiele z poniższych zasad znajdziecie w Kuchni Pięciu Przemian, niektóre natomiast są autorstwa dr Ireny Dawidiuk – lekarza chorób wewnętrznych i dietetyczki.

1. Praż produkty na patelni to zabieg wpływający na eliminację wszelkich drobnoustrojów, ale ma również inne walory. Przede wszystkim prażenie dodaje produktom „ognia” sprawia, że przygotowana na nich zupa jest bardzo rozgrzewająca i dodająca energii. Prażenie dodaje również wyjątkowego aromatu, wpływając na bogaty smak zupy. W medycynie chińskiej zaleca się prażenie (i gotowanie) na prawdziwym ogniu, lecz obecnie jest to dla większości z nas niemożliwe. Prażmy więc na takiej kuchence, jaką posiadamy.

2. Dolej do zupy wino dzięki temu nabierze ona jeszcze bardziej rozgrzewającego charakteru i bogatego aromatu. Wino w szczególności polecane jest do zup przygotowanych na produktach mrożonych, ponieważ wyrównuje bilans energetyczny potrawy. Do zup używamy białego wytrawnego wina.
Wszystkich, którzy obawiają się o zawartość alkoholu w zupie – uspokajamy – nie zostanie go ani grama, gdyż w trakcie gotowania całkowicie odparuje.

3. Wrzuć do bulionu łupiny cebuli są one źródłem kwercetyny mającej właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne a prawdopodobnie również przeciwnowotworowe.

4. Dodaj do bulionu korzeń łopianu, ale zanim to zrobisz namocz go w wodzie, by odzyskał swoją miękkość. Korzeń łopianu ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki temu nasza zupa zyska naturalny konserwant i będziemy mogli przechowywać ją nieco dłużej.

5. Polub nać marchewki, gdyż jej dodanie do zupy wzbogaca bulion o witaminę A. Witamina ta ma bardzo dobry wpływ na odporność, a poza tym doskonale poprawia kondycję cery, włosów i paznokci.

6. Dodawaj aromatyczne przyprawy nie tylko poprawią smak zupy, ale w zależności od naszych preferencji i potrzeb mają jeszcze określone działanie zdrowotne. Po dodaniu przypraw należy na 10-15 minut zdjąć pokrywkę, co stanowi sposób na inhalację. Po upływie tego czasu, ganek należy ponownie przykryć, by nie dopuścić do nadmiernego parowania składników przypraw.
Gotując zupę, która ma być zupą mocy warto pamiętać o zasadzie pięciu smaków kuchni pięciu przemian. Składniki dodajemy w sposób zgodny z kolejnym dodawaniem smaków: gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny i ponownie gorzki. Każdy ze smaków wpływa na wzmacniające działanie zupy.

Przepis na rybną zupę mocy (koi koku)
Składniki: 1 kg karpia (wypatroszony i umyty z głową i  łuskami), ½ kg pietruszki i ½ kg marchewki, 2 łyżki korzenia łopianu (namoczonego) lub ½ kg świeżego, kilka patyczków herbaty bancha, sos sojowy do smaku, korzeń imbiru świeży lub sok z korzenia, zielona pietruszka, koperek i szczypiorek.
Przygotowanie: umytą rybę pokroić w dzwonki, marchewkę i pietruszkę pokroić w grube kawałki, dodać patyczki herbaty zawiązane w gazie, uzupełnić wodą do maksymalnego poziomu szybkowara. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie odcedzić bulion, usunąć niejadalne części ryby, a pozostałe wraz z warzywami zmiksować i dodać do bulionu. Herbatę należy wyrzucić lub zastosować jako nawóz do trawnika. Zupę na talerzu trzeba doprawić (bezpośrednio przed podaniem) sosem sojowym (ewentualnie solą), imbirem i zieloną pietruszką, szczypiorkiem oraz koperkiem. Pozostałą zupę można przelać do słoików i przechowywać do czterech dni w lodówce.
Zupę spożywa się przez kolejne pięć dni, po czym następuje pięć dni przerwy. Po przerwie można ponownie rozpocząć pięciodniowy cykl jedzenia dowolnej zupy mocy.

Ważne! Gotowanie zupy w szybkowarze zapewnia pozostawienie w potrawie kolagenu, aminokwasów i mikroelementów, których nie da się zachować gotując w tradycyjnym garnku.

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium