
Dlaczego kordiceps jest uważany za naturalny antybiotyk? Ponieważ hamuje rozwój pneumokoków, gronkowców, paciorkowców i wielu innych drobnoustrojów. Cordyceps Sinensis oddziaływuje również na wiele wirusów, w tym na adenowirusy, wirusy grypy, wirusowe zapalenie wątroby, wirusy grypy i opryszczki. Produkty Fohow wytworzone na bazie kordicepsu są stosowane w całościowym leczeniu chorych na AIDS. Kordiceps jest też skuteczny w zderzeniu z pierwotniakami (chlamydie, rzęsistka, bakterie ureaplazmy i podobne), grzyby i pasożyty jelitowe (na przykład drożdżaki)- poprawiając odporność komórkową.
Preparaty wytwarzane na bazie Kordicepsu stosuje się jako substancję terapeutyczną i zapobiegawczą. Kiedy są przyjmowane równocześnie z medycyną konwencjonalną - podnoszą efektywność tradycyjnego leczenia oraz ograniczają występowanie efektów ubocznych.
Cena cordycepsu sinensis w aptece w Szanghaju w Chinach wynosi 24 000 juanów za 50 gram. To znaczy, że opakowanie kordicepsu, widoczne na zdjęciu, kosztuje 12 960 zł. Zdjęcie wykonano w czerwcu 2019 roku.
Cordyceps jak naturalny antybiotyk
W 2028 roku minie 100 lat od kiedy Alexander Fleming odkrył pierwszy antybiotyk – penicylinę. Stanowiło to przełom w historii konwencjonalnej medycyny. Obecnie wyodrębnia się różne grupy antybiotyków – syntetyczne, półsyntetyczne i naturalne. Ich cechą wspólną jest to, że zakłócają syntezę kwasów nukleinowych oraz syntezę ścian komórkowych w bakteriach, a także zakłócają przepuszczalność ich błon komórkowych. Jednocześnie jednak, mimo znacznie lepszej skuteczności niż znane wcześniej metody, antybiotyki mogą wywoływać także skutki uboczne. Należą do nich: możliwe toksyczne działanie na narządy wewnętrzne (szpik kostny, nerki, wątroba), reakcje alergiczne oraz znaczne osłabienie naturalnej odporności, spowodowane uszkodzeniem naturalnej dla danej osoby flory bakteryjnej.
Cordyceps – jakie posiada właściwości?
Prowadzone dotychczas badania naukowe wskazują, że cordyceps posiada właściwości biostymulujące. Wśród nich wyróżnia się m.in.: działanie przeciwcukrzycowe (regulacja poziomu glukozy we krwi), antyoksydacyjne czy pobudzanie syntezy testosteronu. Cordyceps pomaga także aktywować makrofagi (komórki ważne dla mechanizmów obronnych organizmu), co – przy stosowaniu wodnych ekstraktów grzyba – wzmaga działanie przeciwbakteryjne w stosunku np. do gronkowca złocistego. W Medycynie Chińskiej stosuje się go do wspomagania leczenia chorób płuc, nerek, wątroby i serca.
Współcześni naukowcy potwierdzają to, co na temat cordycepsu mówiono przez setki lat, gdy nie było jeszcze tak dobrze rozwiniętych narzędzi do badań. Znaleźli oni bowiem potwierdzenie jego pozytywnej roli w profilaktyce nowotworów oraz regulowaniu układu odpornościowego, a także oddechowego, nerwowego czy krwionośnego. Stosuje się go m.in. by wzmocnić odporność np. podczas powracających przeziębień. Pomaga on złagodzić kaszel oraz rozrzedza flegmę. Dodatkowym jego atutem jest spowalnianie procesów starzenia się.
Mając obecnie – za sprawą rozwoju transportu i globalizacji – dostęp do produktów i składników z całego świata, warto samodzielnie sprawdzić, jak działa cordyceps. Chińczycy korzystają z jego zalet od ponad 1500 lat, a odkryty został on pierwotnie w Himalajach. W jego składzie znajdują się liczne witaminy, a także m.in. magnez, cynk, selen, potas, żelazo i aminokwasy. Przez wielu zaliczany jest do produktów „super food” - żywności o szczególnie wysokim pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka, ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych.
Naturalny antybiotyk vs syntetyczny
Po wielu latach stosowania syntetycznych antybiotyków przez pacjentów, zauważono poważne skutki uboczne – przede wszystkim niszczenie naturalnej flory bakteryjnej i spowodowany przez to spadek ich odporności. Jak mówi stare przysłowie „lepiej zapobiegać niż leczyć”, a więc włączać do codziennej diety naturalne składniki, pomagające zachować odporność i zwalczyć ewentualne bakterie oraz wirusy atakujące organizm – może to znacznie obniżyć konieczność stosowania bardziej inwazyjnych metod w przyszłości.
Kordyceps (cordyceps sinensis) jest grzybem endemicznie występującym na terenie Azji. W medycynie wykorzystywany był już od starożytności. Jego wyjątkowa cechą jest włączanie się aktywnych składników w szklaki komunikacji komórkowej. Tradycyjnie stosowany był w schorzeniach górnych dróg oddechowych, płuc i oskrzeli przebiegających z obniżoną wydajnością płuc. Obecnie za najważniejsze funkcje uważa się działanie immunostymulujące i przeciwnowotworowe.
Z kordycepsu ekstrahuje się nukleozydy: kordycepinę i ergosterol. Mają one działanie regulujące poziom glukozy, pobudzają syntezę testosteronu. Kwas kordycepinowy pozyskiwany z Cordyceps sinensis poprawia odporność i przyspiesza metabolizm. Liczne polisacharydy zawarte w grzybie powodują szybszą przemianę toksyn (detoksykacja), przyspieszają przemianę materii, posiadają działanie antyoksydacyjne i zwiększają odporność organizmu.
Azjatycki Cordyceps sinensis był i jest przedmiotem wielu europejskich i amerykańskich badań naukowych. Potwierdziły one zdrowotne działanie substancji zawartych w grzybie i wskazały główne rodzaje zastosowania:
- immunomodulujące – poprzez pobudzenie makrofagów i czynników prozapalnych wzmagana jest odporność, co wykorzystywane jest w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym,
- wspomaganie w chorobach nowotworowych – korydcepina ogranicza niepohamowane namnażanie komórek nowotworowych i zapobiega ich łączeniu się w większe skupiska, szczególnie wrażliwe na działanie kordycepsu są nowotwory piersi, płuc, czerniaki i białaczki,
- przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne – składniki aktywne biologicznie syntetyzują związki biobójcze, które uczestniczą w reakcjach syntezy kwasów nukleinowych (bakterie i wirusy nie mają związków pozwalających na ich regenerację),
- jako substancja psychoaktywne – proces działania nie został dokładnie poznany, jednak zaobserwowano uczucie jasności umysłu i łatwiejszego odbierania bodźców,
- biologiczne działanie cząsteczek ATP i cAMP – powoduje zwiększenie wydolności organizmu, rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi przez wątrobę (wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości),
- hipoglikemiczne – zwiększenie odpowiedzi na insulinę i aktywacja enzymów glukokinazy i eksokinazy w wątrobie, wykorzystywane u chorych cierpiących na cukrzyce,
- drogi oddechowe – działa hamująco na wydzielanie śluzu w całym drzewie oskrzeli i płuc co pozwala na stosowanie w leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc,
- wzrost potencji – w schorzeniach układu krążenia i układów hormonalnych.
Potwierdzone lecznicze właściwości kordycepsu sprawiły, że grzyb jest hodowany w warunkach bioreaktorów, a ich roczna produkcja szacowana jest na około 10 mln ton. O ile w medycynie ekstrahuje się poszczególne związki, o tyle w tradycyjnej chińskiej medycynie i współczesnym ziołolecznictwie wykorzystuje się całe (suszone, proszkowane) części rośliny.
Główne wskazania do stosowania to:
- choroby górnych i dolnych dróg oddechowych,
- choroby autoimmunologiczne (m. In. nadczynność i niedoczynność tarczycy),
- nowotwory,
- chory o podłożu bakteryjnym,
- choroby o podłożu wirusowym,
- cukrzyca,
- niedokrwistość,
- stany przemęczenia,
- stany depresyjne,
- okresowe obniżenie nastroju,
- zaburzenia erekcji o podłożu somatycznym.
Bibliografia:
1. Karpińska E., Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps, Postępy Fitoterapii 2011, nr 4, s. 254 i n.
2. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości., Białystok 2015
Jerzy Stanczyk
Po trzech dniachcą stosowania CORDYCEPS przestałem palić papierosy, przed tym inne próby nie skutkowało.
Piotr
Mi o dziwo też pomógł rzucić palenie, zupełnie przypadkiem.